Voorstelling Fri yeye

Doorbroken stiltes, onthulde verhalen

Verken de diepgewortelde conflicten en de vreugdevolle viering van vrijheid in “Fri Yeye”. Dit intrigerend stuk, gebaseerd op Celestine Raalte’s Surinaamse klassieker, onderzoekt de ervaringen van een oma, moeder en dochter rondom Keti Koti. Is feestvieren een passende manier om de afschaffing van slavernij te herdenken? Fri Yeye onthult niet alleen het verleden maar belicht ook hedendaagse uitdagingen.

De voorstelling confronteert je niet alleen met vragen maar daagt je uit om je eigen standpunten te heroverwegen. Fri Yeye nodigt je uit de kracht van intuïtie te ervaren, geworteld in dieper begrip van geschiedenis en emoties.

Ervaar en ontdek de vele lagen van vrijheid en geschiedenis tijdens deze betekenisvolle reis.

Spel: Helianthe Redan, Rosana Etnel en Djinti Bianca Sullivan

Script: Celestine Raalte

Regie: Careline Peerwijk

Fri Yeye wordt mogelijk gemaakt door:

Gemeente Rotterdam, VSB Fonds, Het Cultuur Fonds & Elise Mathilde Fonds

Celestine Raalte, auteur van “Fri Yeye”

“Mama Sranan” was het eerste gedicht dat autodidact Celestine Raalte publiceerde in 1974.

Ze is geboren in het Surinaamse district Commewijne. Verschillende dichtbundels volgden. Ook theater had haar speciale belangstelling. In 2013 speelde ze zelf in de eerste opvoering van “Fri Yeye”, een tekst met een bijzondere spirituele betekenis. Nummer een is de jeugd ontwikkelen en betrekken bij heden en verleden door zich creatief te uiten. Ze verzorgde Creatief Schrijven workshops voor Basis en Voortgezet onderwijs, was gastdocent op de Rotterdamse InHolland Hogeschool en ze doceerde aan de eerste Schrijver Vakschool Suriname. De impact van haar werk viel op, gezien het aantal prijzen dat haar ten deel viel. Diverse oorkondes voor haar inzet op het gebied van Surinaams erfgoed: de Papa Koendersprijs, De Kwaku Award, Zami Award, Gaanman Gazon award, Grantangi libi langa Award, de Cultuurprijs Sranan Grani Marki (Stichting 1 juli Keti Koti Suriname). In 2010 werd Celestine Raalte geridderd tot officier in de Orde van de Gele Ster in Suriname.

‘Alles tegen elkaar kunnen zeggen’, is het motto waarmee Careline het repetitieproces van Fri Yeye in gaat. Tegenwoordig is Careline projectleider bij The stage, een literair evenement en van Poetry Slam in Rotterdam. Maar niet alleen organisatorisch is de regisseur van Fri Yeye sterk. Geboren en getogen in Rotterdam Zuid begon Careline als actrice in 2005 bij het Rotterdams Wijktheater. Daar werd ook haar talent als schrijver van theaterteksten ontdekt en gestimuleerd.

Uiteindelijke mondde haar zoektocht uit in regisseren bij het Productiehuis Flow. Careline gaf twee keer een TEDx talk in Rotterdam. Haar diepgaande wens is anderen te inspireren, te motiveren en een hart onder de riem te steken. Door middel van haar kunst en creativiteit wil ze een positieve impact hebben op de levens van anderen en hen aanmoedigen om hun eigen dromen na te streven. Careline is moeder van een zoontje. ‘Wat geven we door over wie we zijn als we er zelf eigenlijk zo weinig van weten?’, vraagt ze zich af. Ze zal diep graven bij de spelers voor haar dramaturgie: ‘Wat ze niet willen vertellen, dat wil ik juist horen.’

Careline Peerwijk, regisseur van “Fri Yeye”

Helianthe Redan (1963) – Grootmoeder

Helianthe voelt zich strijdbaar om helemaal voor theater te kiezen. Tot nu toe heeft ze haar kunst altijd gecombineerd met fulltime werken in de zorg. De carrière van de actrice begon als zangeres. Ze bereikte de hoogste plaatsen op Suri Pop in de jaren tachtig. Pas veel later besloot ze dankzij de aanmoediging van haar kinderen om echt professioneel te gaan zingen. Helianthe behaalde succes met het Caribbean Gospel Festival en zong mee met Su Aid met het lied Gi wan Anu. Ze reisde met muziek naar veel landen, maar gaf ook haar kennis over zang door aan de jeugd op de Surinaamse theaterschool On Stage.

In 2021 werd de film Wiren, een waargebeurd verhaal over het gevecht van een doofstomme jongen om te kunnen leren, als eerste Surinaamse film genomineerd voor een Oscar. Helianthe speelde daarin de rol van de lerares. Met de regisseur van deze film Tai Apin was ze later opnieuw te zien in een geëngageerd stuk Mohini Fight Against Time om aandacht te vragen voor borstkanker. Helianthe werkte in producties van verschillende belangrijke schrijvers. Thea Doelwijt, maakte haar bewust over haar achtergrond en culturele erfgoed. Nu wordt ook Celestine Raalte aan dit mooie rijtje toegevoegd. Ze heeft met liefde de rol van oma in Fri Yeye aanvaard.

Rosana Etnel (1976) – Moeder

Rosana’s oma leerde de jonge Rosana over eigenwaarde en voor zichzelf opkomen. Rosana geeft die boodschap nu door aan haar dochter. Rosana is vandaag de dag docent Nederlands en Drama in Rotterdam. Deze stad heeft na de lange omzwervingen in het leven van Rosana het geluk om van haar pedagogische en zeker ook van haar theatertalent te genieten. Rosana viel al op als kind in het district Coronie in Suriname. Elk jaar kreeg ze in de kerk en op school rollen in de toneelstukjes voor kerst en Pasen. Later op school in Paramaribo kon haar talent ook niet onopgemerkt blijven. Ze werd gevraagd om deel uit te maken van de toneelvereniging Wan Denki. Ze was regelmatig op toneel te zien en op televisie in een serie en in commercials. Wat er ook in haar leven gebeurde, ze bleef op het toneel staan, zelfs toen ze hoogzwanger was. In 2009 speelde ze mee met de musical Na Bigi Du van Thea Doelwijt. Rosana zet zich altijd maatschappelijk in. Als lerares, bij de kerk of als scoutsleider, overal is ze zich steeds bewust van de doorwerking van het slavernijverleden. Dat is voor haar een grote motivatie om mee te doen aan het Theaterstuk Fri Yeye waarin ze de rol van de moeder gaat vervullen.

Djinti Bianca Sullivan (1991) – Dochter

Djinti’s voornaam betekent stroomopwaarts. ‘Ik ga altijd tegen de stroom in!’ Sport was haar eerste liefde. Je kan haar vandaag de dag vinden met een eigen fitness brand Djinti Glutes. Djinti heeft modellenwerk gedaan voor bekende merken zoals Marlies Dekkers. Het zijn een paar van de facetten van deze veelzijdige performer. Op de Amsterdamse School van de Kunsten werd ze opgeleid als commerciële zangeres met een urban contemporary achtergrond.

Djinti is te zien geweest in verschillende theaterproducties. Tinten, een solo dansproject gaat over hoe het is om nu in Nederland te leven als persoon van kleur. Tinten was een schoolproject waarbij de danser na de voorstelling in gesprek ging in de klas over institutioneel racisme. In Role Model danste ze met een groep jonge vrouwen in een voorstelling van Nicole Beutler over de kracht én de zachtheid van het vrouw zijn. Djinti zal in Fri Yeye de rol van de jongste telg van de vrouwenlijn op zich nemen. Ze is heel benieuwd naar wat het theaterstuk voor haar persoonlijk kan betekenen. Ze zit in een shift in haar leven en onderzoekt hoe haar generatie om zou kunnen gaan met het erfgoed van nazaten van tot slaaf gemaakten.

 

Kaartverkoop

18 Mei

Bij de Buurvrouw, Schiebroek

Stuur een e-mail voor je reservering naar: perlasvriend@gmail.com of bel met 0643015284

7 Juni

De Heilige Familiekerk, Rotterdam
Stuur een e-mail voor je reservering naar: wakadodu@gmail.com of bel met 0646064043

8 Juni

LCC Romeynhof, Ommoord

Stuur een e-mail voor je reservering naar: romeynshofsenc@rotterdam.nl of bel met 010-4204099

E-Mail 

trc@trcpromotion.com

KVK

41133842

Volg Ons

error: Content is protected !!